HUOM!

Asiakaspalvelumme puhelinnumero on hetkellisesti pois käytöstä. Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostilla: asiakaspalvelu@netwheels.fi

Uusien autojen kauppa käyttövoimittain – miten ensimmäinen vuosipuolisko sujui verrattuna viime vuoteen?

Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana uusien autojen kauppaa leimasi erityisesti syventynyt komponenttipula. Tammi-kesäkuun aikana henkilöautoja ensirekisteröitiin lähes 23 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Mittariston vuoteen 2010 saakka ulottuvasta ensirekistörintidatasta ei löydy lukumääräisestikään heikompaa ensimmäistä vuosipuoliskoa.

Henkilöautojen ensirekisteröinnit tammi-kesäkuussa. Lukumäärä ja vuosimuutos.

Käyttövoimatasolla ensirekisteröintien vuosimuutokset vaihtelevat kuitenkin suuresti. Sähköautojen ensirekisteröinnit ovat selkeästi viime vuotta edellä, sillä tammi-kesäkuussa vuosimuutos oli 43,9 % plussalla. Uusien dieselautojen myynti puolestaan on kuihtunut peräti -38,5 %.

Ensirekisteröinnit käyttövoimittain, tammi-kesäkuu 2022. Lukumäärä ja vuosimuutos.

Tarkempi syynäys sähköhybridiluokkiin ja kuukausitasolle kuitenkin paljastaa, että yllä näkyvistä kokonaisluvuista ei kannata vetää liian kauaskantoisia johtopäätöksiä ainakaan juuri tämän hetken trendistä. Esimerkiksi sähköautojen osalta ylivoimaisesti kovin kasvu osui alkuvuoteen, jolloin vuosimuutosprosentti huiteli kolminumeroisissa lukemissa. Toisella kvartaalilla kasvu on kuitenkin ollut kaukana koko vuosipuoliskon yhteenlasketusta tasosta: toukokuussa vuosimuutos oli ainoastaan 3,1 % plussalla ja kesäkuussa 8 %. Sähköautojen markkinaosuus on kuitenkin selvästi kohentunut – viime vuoden kesäkuussa osuus oli 11 %, nyt 15,9 % (koko vuosipuoliskon osalta osuus on noussut 7,5 prosentista 14 prosenttiin).

Mielenkiintoisesti kesäkuulle osui myös vuosipuoliskon ainoat positiiviset vuosimuutokset polttomoottoriautojen osalta: dieselhybridejä nimittäin rekisteröitiin selvästi enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Dieselhybridien yhteenlaskettu markkinaosuus kaikista käyttövoimista ei kuitenkaan ollut kuin noin 3 %.

Käyttövoimat ja sähköhybridiluokat, tammi-kesäkuu 2022. Vuosimuutos kuukausitasolla.

Entäs toisen vuosipuoliskon trendit? Koska viime vuoden loppupuolella sähköautoja ensirekisteröitiin verrattain paljon, on todennäköistä että lähikuukausien vuosimuutokset pysyvät melko maltillisina, elleivät jopa painu miinukselle tuotantokapasiteetin ollessa riittämätöntä. Samaan aikaan koko alan trendi kääntyy kuitenkin koko ajan vääjäämättömästi kohti sähköistymistä, joten mielenkiintoiset ajat ovat edessä.

Mittaristo ei osaa ennustaa tulevaa, mutta tarjoaa helppokäyttöisen raporttityökalun ja maan kattavinta dataa, joiden avulla autoalan ammattilainen pystyy näitäkin kehityskulkuja ymmärtämään paremmin. Hanki tukevampi selkänoja päivittäiseen päätöksentekoon – ota käyttöön Mittaristo!

Yllä käytetyt Mittaristo-tuotteet:
Datapohja: Autojen ensirekisteröinnit

Sisältää uutena ensirekisteröidyt henkilö-, paketti-, kuorma- ja linja-autot. Luot rajattomasti taulukoita ja kaavioita, käyttäen kymmeniä eri suodattimia ja muuttujia.

Hinta: 595 €/kk (+alv).
Tietolähteet: Traficom, liikenneasioiden rekisteri ja Netwheels, autotietokanta.

Contact Us

Ota yhteyttä

Kiinnostunut Mittaristo-demosta, tai muusta tuotteesta? Haluaisitko lisätietoja tuotteistamme tai pyytää tarjouksen? Täytä alle tietosi, niin autamme sinua tuota pikaa!