Pikakatsaus: Millaisessa vauhdissa on autokannan sähköistyminen?

Autokannan sähköistyminen on viime vuodet ollut yhä merkittävämpi ilmiö, ja monin tavoin poikkeuksellisista ajoista huolimatta kehitys on tänäkin vuonna jatkunut hyvinkin nousujohteisesti. Yhteensä uusia autoja on tänä vuonna rekisteröity huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna — sähköautoja ja lataushybridejä taas selvästi enemmän. Mutta millaista kasvu on tammi-syyskuun aikana ollut konkreettisina lukuina?

Mittariston Autojen ensirekisteröinnit -datapohjan* avulla kysymystä voi pyöritellä eri kulmista. Valitsemalla raporttiin sopivan ajanjakson lisäksi muuttujiksi ”Käyttövoimat” ja ”Sähköhybridin luokka” saadaan jo nopea yleiskuva tilanteesta.

Esisuodattimien ja muuttujien valitsemisen jälkeen raportin rakentaminen tomii yksinkertaisimmillaan näin.

Tammi-syyskuun aikana täyssähköautoja on rekisteröity 70% enemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Sähköautojen osuus kaikista uusista autoista on jo melkein 4% — viime vuonna vastaava luku oli vajaat 2%.

Lataushybridejä on rekisteröity peräti 170% enemmän kuin viime vuonna. Samalla markkinaosuus on vuodessa noussut neljästä prosentista yli 13 prosenttiin. Ei-ladattavien hybridien markkinaosuus on tänä vuonna ollut melkein 19%, mutta rekisteröintimäärä on noussut ”vain” vajaat 9%. 

Samaan aikaan kun sähköautoja ja hybridejä on myyty entistä enemmän, perinteisten bensiini- ja dieselkäyttöisten autojen osalta mittarit osoittavat entistäkin jyrkemmin alaviistoon. Seurauksena kaikkien hybridien ja sähköautojen yhteenlaskettu markkinaosuus on viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna noussut 20 prosentista jo 36 prosenttiin.

Lukujen valossa autojen sähköistyminen vaikuttaisi siis olevan erittäinkin hyvässä vauhdissa. Kuten mainittu, yllä oleva on kuitenkin lähinnä yleiskuva — muuttujia lisäämällä tai muuttamalla Mittariston avulla ilmiötä voi purkaa useammastakin eri vinkkelistä.

Muuttujien lisääminen käy parilla klikkauksella.

Haluaisitko itse tietää ja tutkia mitä automarkkinassa oikeasti tapahtuu? Yllä käytetty Autojen ensirekisteröinnit -datapohja on yksi monista Mittaristossa saatavilla olevista datapohjista. Ota meihin yhteyttä, niin pääset itse näkemään miten Mittaristoa voidaan hyödyntää oman yrityksesi päivittäisessä tekemisessä.

Ota yhteyttä

Tilaa Mittaristo-demo ottamalla meihin yhteyttä!

*Autojen ensirekisteröinnit -datapohjan tietolähteet ovat Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, liikenneasioiden rekisteri ja Netwheels, autotietokanta.

Contact Us

Ota yhteyttä

Kiinnostunut Mittaristo-demosta, tai muusta tuotteesta? Haluaisitko lisätietoja tuotteistamme tai pyytää tarjouksen? Täytä alle tietosi, niin autamme sinua tuota pikaa!