HUOM!

Asiakaspalvelumme puhelinnumero on hetkellisesti pois käytöstä. Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostilla: asiakaspalvelu@netwheels.fi

AH Superpäivä!

Tule tekemään Autohuutoon kevään kannattavimmat kaupat tiistaina 27.6

Käytettyjä autoja tuotiin alkuvuonna ennätystahtia — nämä olivat suosituimmat

Käytettyjen autojen maahantuonti on viime vuosina ollut jatkuvasti kasvava ilmiö. Viime vuonna Suomeen tuotiin jo lähes 45 000 henkilöautoa, ja tämän vuoden puolella tahti on sen kuin kiihtynyt. Vuoden alusta maaliskuun puoliväliin saakka Suomeen tuotiin yli 9300 yksittäistä käytettyä autoa, 15% enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Maaliskuussa kuun puoliväliin mennessä käytettyjä tuotiin maahan noin 16% enemmän kuin edellisenä vuonna.

Nähtäväksi jää miten merkittävästi tuontivolyymi vallitsevassa maailmantilanteessa kehittyy, sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä. Maaliskuun jälkimmäisellä puoliskolla välttämätöntä liikennettä on alettu Suomen rajoilla rajoittamaan. Samaan aikaan tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti kaikilla rajoilla. Kokonaistilanteeseen vaikuttaa moni muuttuja sekä kotimaassa että tuontimaissa, mikä tekee ennustamisesta haastavaa.

SUOSITUIMMAT AUTOMALLIT

Alkuvuoden 2020 suosituimmat mallisarjat näet alla olevasta, suoraan Mittaristosta napatusta kuvasta. Eniten maahantuotavat käytetyt henkilöautot eivät tavallisesti ole markkinoiden pienimpiä tai halvimpia kauppakasseja, ja asetelma ei tälläkään erää näytä olevan muuttumassa mihinkään — kärkisijoilla näkyy erityisesti vähän isompia saksalaisia sekä ruotsalaisia ns. premiumautoja. Selkeästi suosituimpia olivat Mercedes-Benzin C-sarja sekä Volkswagen Passat. Suosituin merkki oli Mercedes-Benz — joka viides auto oli Mersu. Peräti noin 74% tuoduista autoista olivat korimalliluokitteluiltaan farmareita tai monikäyttöajoneuvoja — esimerkiksi viistoperäluokiteltuja oli alle 7%.

Tasaisesti vähäpäästöisempään suuntaan

Noin 94% autoista olivat joko bensiini- tai dieselkäyttöisiä (bensiini 46%, diesel 48%). Täysähköautoja oli puolitoista prosenttia ja noin 4% olivat joko täysin tai osittain kaasukäyttöisiä. Suhteellisesti eniten kasvua vuoden takaiseen on tapahtunut sähkö- ja kaasuautojen kohdalla, vähiten kasvua on tehnyt dieselsegmentti.

Sähköhybridejä olivat jo lähes 22% tuoduista käytetyistä autoista, vastaava lukema vuosi takaperin oli 15%. Näistä plugareita, eli suoraan sähköverkosta ladattavia, oli 80% (vuotta aiemmin 76%).

Saksasta tuotujen osuus nousussa

Ylivoimaisesti eniten yksittäisiä käytettyjä autoja tuodaan yhä tuttuun tapaan Ruotsista, peräti 58%. Toiseksi eniten autoja (25%) tuodaan Saksasta. Viime vuoteen verrattuna Saksasta tuotujen osuus on ollut alkuvuonna nousussa, kun taas Ruotsista tuotujen osuus kokonaismäärästä on laskenut. Lukumääräisesti tuonti on kuitenkin molemmista maista lisääntynyt. Mihin suuntaan osuudet, puhumattakaan lukumääristä, lähiaikoina kehittyvätkään jää hyvin mielenkiintoiseksi seurattavaksi.

Yllä olevat tiedot ovat peräisin Mittaristo-palvelusta. Datalähteenä toimii Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikenneasioiden rekisteri.

MITTARISTON AVULLA PORAUDUT TUONTIAUTOMARKKINAAN

Joka aamu päivittyvän ’Yksittäin maahantuodut ajoneuvot’ -datapohjan avulla voit itse helposti porautua tuontimarkkinan eri ilmiöihin valitsemalla juuri itseäsi kiinnostavat muuttujat ja aikavälit. Henkilöautojen lisäksi voit syventyä esimerkiksi paketti- ja kuorma-autojen lukemiin, vaikkapa vertailemalla eri päästöluokkia tai kuntia. Mittaristo tarjoaa ketterän käyttöliittymän, jonka avulla saat datapohjista irti juuri sen tiedon, mitä yrityksesi päivittäisessä päätöksenteossa tarvitset.

Lue lisää Mittaristo-palvelusta täältä.

Valitse joustavasti juuri itseäsi kiinnostavat muuttujat.

Contact Us

Ota yhteyttä

Kiinnostunut Mittaristo-demosta, tai muusta tuotteesta? Haluaisitko lisätietoja tuotteistamme tai pyytää tarjouksen? Täytä alle tietosi, niin autamme sinua tuota pikaa!